Vlaams ABVV vreest koude winter

14/12/2009 Persbericht - Netwerkbeheerder Eandis plaatste reeds drieduizend budgetmeters voor aardgas. Wie geen geld meer heeft komt zo letterlijk in de kou te staan. Het Vlaams ABVV vreest dat dit tot onmenselijke toestanden zal leiden nu de winterkou hard toeslaat. Verwarming is een basisrecht.


Sinds 1 september van dit jaar installeerde netbeheerder Eandis de eerste 3000 budgetmeters voor aardgas. De meters werken, naar analogie met de al eerder ingevoerde budgetmeters voor elektriciteit, met een oplaadkaart.

Geen noodrantsoen

Er is wel één groot probleem met de aardgasbudgetmeters: in tegenstelling tot de elektriciteitsbudgetmeters is bij de budgetmeters voor aardgas geen noodrantsoen voorzien. Het noodrantsoen waarborgt een minimale aanvoer van elektriciteit wanneer mensen niet langer kunnen betalen. Het is technisch niet mogelijk om een noodrantsoen in te bouwen voor aardgasbudgetmeters omwille van de veiligheid.

Omdat zo’n noodrantsoen niet voorzien is bij de aardgasbudgetmeter gaat de gaskraan onherroepelijk dicht wanneer de klant niet het geld heeft zijn kaart “op te laden”. Het wordt alvast een zeer koude winter voor duizenden gezinnen in Vlaanderen.

Onaanvaardbaar

Het Vlaams ABVV vindt dit totaal onaanvaardbaar en onderschrijft de kritiek van Samenlevingsopbouw. Een maatregel die uitgewerkt werd met de bedoeling klanten met betalingsproblemen te helpen, verandert zo in een wapen dat mensen in financiële nood uitsluit van de meest elementaire energievoorziening.

  • Het Vlaams ABVV wil dat de budgetmeters voor aardgas niet in werking worden gesteld vóór het einde van de winter.
  • Het Vlaams ABVV eist dat een regeling wordt uitgewerkt om naar analogie met elektriciteitslevering ook een soort “noodrantsoen” voor aardgas te voorzien: dit kan door de mensen in betalingsproblemen periodiek een “noodbedrag” via de oplaadkaart ter beschikking te stellen.

Andere sites

Zoek op trefwoord

energie