VLAAMS ABVV IS UITSPRAKEN OVER WERKNEMERS VW VORST MEER DAN MOE!

14/12/2006 - De werknemers van VW Vorst zijn het slachtoffer van een van de grootste herstructureringen uit de geschiedenis van ons land. Volgens de weinige gegevens die het bedrijf vandaag wil vrijgeven staan er nog steeds minstens 2200 jobs op de tocht. Volgens de gegevens van de laatste EOR is de komst van de A1 allesbehalve zeker.


Deze werknemers hebben zeer hard en zeer flexibel gewerkt. De vestiging te Vorst staat er om bekend een van de meest arbeidsproductieve vestigingen van de groep te zijn geweest. Toch heeft dit een herstructurering van deze omvang niet verhinderd.

De mensen die vandaag opteren voor een vertrekpremie, hebben geen enkele zekerheid voor de toekomst. Velen van hen hebben nog schoolgaande kinderen, een huis af te betalen, lopende kosten. Zij hebben geenszins de lotto gewonnen. Diegenen die ander werk zullen vinden zullen meer dan waarschijnlijk financieel een stap terug zetten, ook al waren zij als automobielarbeiders of bedienden zeker niet de best betaalde werknemers van het land!

De ontslagvergoedingen zijn brutobedragen die onderhevig zijn aan RSZ en fiscaliteit. Weinigen zullen op basis van de netto-vergoeding een levenlang rentenieren, integendeel.

Sommigen grijpen dit verhaal aan om te pleiten voor een "nieuw" arbeidsrecht, waarbij het betalen van een opzeggingsvergoeding, hoog of laag, het wettelijk minimum of meer, mag worden afgeschaft. Waar deze apostels voor sociale afbouw aan voorbijgaan is dat werknemers door arbeidsrecht beschermd worden, dat opzegvergoedingen geen cadeaus zijn die het verlies van een job kunnen goedmaken, en dat in een meer en meer geglobaliseerde wereld met toenemende concurrentie de bescherming van werknemers doorheen het arbeidsrecht geen overbodige luxe is. Het wordt hoog tijd dat de publieke opinie zich dit realiseert.

Contact

  • Caroline Copers - Algemeen Secretaris - 0475 32 44 47

Zoek op trefwoord

herstructureringsbeleid