Een ministeriële bevlieging?

Persbericht Vlaams ABVV - Vlaams ACV

29/09/03 - Met verbazing vernemen we dat minister Renaart Landuyt interimkrachten wil tewerkstellen in de buitenschoolse kinderopvang aan huis. Wij zijn uiteraard blij met de bekommernis van de minister om het tekort aan kinderopvangplaatsen in de buitenschoolse kinderopvang aan te pakken.


In het jongste Vlaams akkoord tussen sociale partners en regering hebben de vakbonden ervoor gezorgd dat er 1400 plaatsen extra kwamen. Het gaat hierbij over de Initiatieven Buitenschoolse Opvang, erkend door Kind en Gezin, waar lagergeschoolde werknemers met normale arbeidscontracten de opvang verzorgen.

Wij hadden méér plaatsen gevraagd, maar Vlaanderen had geen geld.

NU heeft de minister de oplossing voor het probleem gevonden:

kinderopvang aan huis tegen 6,20 euro/uur (!!!), geleverd door interimkrachten en volledig betaald door de federale overheid, in het kader van de dienstencheque.

Wij wensen de minister veel succes toe met zijn oplossing:

-         Een gezin dat 2 uur opvang per dag nodig heeft, zal ca. 62 euro per week  mogen betalen (duurdere vakantiedagen en woensdagnamiddagen niet inbegrepen). Wie kan zich deze luxe permitteren? Over toegankelijke gemeenschapsvoorzieningen gesproken!

-         De federale overheid zal het systeem financieren. Met hetzelfde geld kan een volwaardig contract van onbepaalde duur gecreëerd worden in de bestaande buitenschoolse opvang. (Eén begeleid()ster vangt daar 14 kinderen op).  Over efficiënte inzet van overheidsgeld gesproken…

-         Interimkrachten zullen de soepele dienstverlening leveren. Interimarbeid is tijdelijk, dus de opvang zal ook door verschillende (niet echt gekwalificeerde) personen verzorgd worden, terwijl kinderen toch nood hebben aan vertrouwdheid en recht hebben op een kwalitatieve opvang. 

Kortom, alleen de rijkste gezinnen zullen deze dienstverlening kunnen betalen.

 

Met hetzelfde overheidsgeld kunnen veel meer kinderen opgevangen worden in kwaliteitsvolle omstandigheden en binnen de erkende opvangvoorzieningen.

Duurzame noden kunnen ook best omgezet worden in duurzame tewerkstelling, zodat ook aan die werknemers die zeer flexibel ingezet worden - voor en na de school - een kwaliteitsvol contract en werkzekerheid kan gegeven worden.

 

Laten we hopen dat het idee van minister Landuyt slechts een

een bevlieging was…