Besparingen op opleidingscheques: wat nu?

De Vlaamse overheid bespaart op opleidingscheques. Zeer tot ongenoegen van het Vlaams ABVV. Wat verandert er voor u?


Opleidingskosten terugbetaald

Elke werknemer heeft recht op opleidingscheques van 250 euro. Daarmee kan je een deel van je opleidingskosten betalen, zoals inschrijvingsgeld en cursusmateriaal.

De Vlaamse overheid betaalt hiervan de helft terug. Laaggeschoolden die bepaalde cursussen volgen, krijgen zelfs het volledig bedrag terugbetaald.

Opleidingscheques zijn populair: in 2009 maakten ruim 130.000 werknemers er gebruik van.

De minister snoeit

Eind juli 2010 besliste Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) echter keihard te snoeien in de opleidingscheques.

Enkel nog zogenaamde arbeidsmarktgerichte opleidingen komen voortaan in aanmerking voor opleidingscheques. Gevolg: korte opleidingen, bepaalde beroepsopleidingen en opleidingen algemene vaardigheden zijn niet langer erkend.

Welke opleidingen erkend zijn is vaak onduidelijk.

Blijven alleszins wel in aanmerking komen voor opleidingscheques: tweedekansonderwijs en alle opleidingen in het kader van loopbaangeleiding.

Mogen we nog levensbreed leren?

Voor het Vlaams ABVV gaat de Vlaamse minister met deze maatregel heel kort door de bocht.

Zijn bewering dat 60% van de opleidingen puur voor de hobby zijn, is compleet uit de lucht gegrepen. Niemand weet immers wie welke opleiding volgt en nog minder met welk doel. Dat wordt helemaal niet geregistreerd.

Opleidingscheques moeten ook levensbreed kunnen worden gebruikt. Het is niet omdat je op het werk geen computer moet gebruiken of geen vreemde talen moet spreken, dat je niet gebaat bent met een computercursus of een taalopleiding.

Of wat dan te denken van opleidingen die mensen weerbaarder maken op het werk, bijvoorbeeld een cursus rond zelfkennis en assertiviteit? En wie zegt dat iemand die een kookcursus volgt hiermee op werkgebied niets zal uithalen?

Definitieve regeling nodig

Voor het Vlaams ABVV kan deze situatie slechts tijdelijk zijn. Als sociale partner zullen we in de SERV een definitieve regeling voorstellen.

Voor ons moeten ook opleidingen ondersteund worden die niet meteen voor je job dienen. Al kan het steunbedrag dan verschillend zijn.

Bovendien moeten mensen die geen hogeschool- of universiteitsdiploma hebben extra ondersteuning krijgen, zowel voor algemene vormingen als voor arbeidsmarktgerichte opleidingen. Dat waren trouwens ook de afspraken die de Vlaamse regering had gemaakt in het Werkgelegenheids- en Investeringsplan (WIP).

Lees ook

Andere sites

Zoek op trefwoord

opleidingscheques