Autofiscaliteit: BIV-hervorming groen noch sociaal

12/09/2011 - De Belasting op de Inverkeersstelling (BIV) wordt hervormd. Slecht nieuws voor wie met een kleine gezinsauto rijdt.


Nieuw BIV

Op 15 juli 2011 keurde de Vlaamse regering een wijziging goed van de belasting op de inverkeersstelling (BIV) van personenwagens. De ministers Muyters (N-VA) en Schauvlieghe (CD&V) verdedigden deze maatregel omdat die het wagenpark zou vergroenen. Het ontwerp moet nog wel naar het parlement.

De huidige BIV wordt berekend op het vermogen van de motor (fiscale PK of Kw).

Het nieuwe voorstel verlaat deze piste en baseert zich op Euronorm, CO2-uitstoot, roetfilter, brandstofsoort en de leeftijd van de wagen. Op het eerste zicht zijn dit belangrijke parameters om het wagenpark milieu- en klimaatvriendelijker te maken.

Groen noch sociaal

Het addertje zit echter onder het gras.

In de nieuwe formule wordt een forfaitair basisbedrag aangerekend voor alle wagens (uitgezonderd elektrische) die ervoor zorgt dat alle wagens van de kleinste categorie meer zullen moeten betalen.

Budgetneutraliteit was voor de overheid een duidelijke randvoorwaarde. De inkomsten blijven dus ongeveer even hoog, maar de voorspellingen laten wel zien dat er een duidelijke verschuiving optreedt: tweedehandswagens zouden veel meer moeten bijdragen en ook de nieuwe kleine en gezinswagens betalen grosso modo meer.

De winnaars zijn de auto’s met een hoge fiscale pk, een grote vervuilende motor dus. Hoewel ze veel meer vervuilen dan gemiddeld zullen ze het grootste voordeel kunnen doen.

  • Voor een Citroën Berlingo (benzine) betaalt u nu 61,50 euro BIV en zal u in het nieuwe systeem 804,33 euro moeten betalen (= maal 13 !).
  • Voor een BMW 5-serie betaalt u nu tot 4957 euro en dat daalt tot 664,31 euro.
  • Gemiddeld zal de BIV voor een Citroën C3, een Renault Clio, een Ford Fiësta maal 4 gaan.
  • Voor de luxewagens van Mercedes, Audi en BMW zal de BIV meer dan halveren.

Het klopt dat de constructeurs van deze laatste wagens reeds inspanningen deden om hun wagenpark te ‘vergroenen’, maar de naakte cijfers tonen aan dat ze nog steeds meer CO2 uitstoten dan het gemiddelde van 140gr/km, terwijl die kleine wagens dat niet doen.

De hervorming is dus allesbehalve groen of sociaal.

Bonus/malus alternatief

Het Vlaams ABVV is niet tevreden met deze hervorming van de BIV en vraagt dat de Vlaamse regering zich houdt aan haar eigen regeerakkoord. Daarin staat dat men een bonus/malus zou invoeren op de BIV naargelang de milieuprestaties.

Bovendien vragen wij dat de bedrijfswagens ook belast worden op basis van hun milieuprestaties want zij vallen voorlopig niet onder deze regelgeving.

Een echte vergroening krijgen we maar als we de grootste vervuilers aanpakken en de milieuvriendelijke wagens belonen.

Contact

  • Adviseur Mobiliteit - Adviseur studiedienst - 02 506 82 25

Zoek op trefwoord

belastingen Vlaamse Regering