Afschaffing van de stempelcontrole vanaf 15 december 2005

01/12/2005 - Vanaf midden december moeten volledig werklozen zich niet langer meer aanbieden op de stempelcontrole. In verschillende ABVV gewesten wordt de laatste dag van de stempelcontrole gevierd met allerlei acties. Op 6 december is er in Antwerpen om 11u een persmoment voorzien.


Vanaf 15 december e.k. moeten werkzoekenden die volledig werkloos zijn zich niet meer aanmelden op de stempelcontrole. Dit wil zeggen dat :

  • Werkzoekenden die tweemaal per maand een stempel moesten halen met een blauwe kaart (op de 3de en de 26ste van de maand), dit voor de laatste keer moeten doen op maandag 5 december.

De 3de valt immers op een zaterdag zodat die mensen de laatste keer moeten gaan op 5 december.

Opgelet: in sommige gemeenten gingen mannen en vrouwen apart stempelen, dus kan het voor sommigen ook op 6 december de laatste keer zijn.

  • Werkzoekende die éénmaal per maand (telkens de 7de) een stempel moesten halen met een groene kaart (dit waren de 50-plussers, mensen met een arbeidsongeschiktheid van 33% en mensen die langer dan 20 jaar gewerkt hadden), dit voor de laatste keer moeten doen op woensdag 7 december.

Wat verandert er niet?

Alle andere verplichtingen voor de werkzoekenden blijven wel bestaan.
Dit wil zeggen dat werkzoekenden:

  • hun controlekaart moeten bijhouden, correct invullen en op het einde van de maand indienen bij hun uitbetalingsinstelling
  • ingeschreven moeten zijn als werkzoekende
  • beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt
  • in België moeten verblijven, tenzij ze hiervoor vrijgesteld zijn.

Deeltijds werknemers met inkomensgarantie-uitkering moeten nog altijd hun controleformulieren “C3-deeltijds” om de drie maanden laten afstempelen bij de gemeente!

De gemeente zullen ook het verblijfsbewijs moeten afleveren aan de werklozen die de RVA – maandelijks en bij wijze van steekproef – selecteert om na te gaan of zij effectief in België verblijven.

De controle van werklozen zal vanaf januari 2006 via de computer gebeuren. De gegevens worden geregistreerd door de Kruispuntbank voor sociale zekerheid.

ABVV-standpunt

Het ABVV ijverde jarenlang voor de afschaffing van de stempelcontrole.
Werkzoekenden verplichten maandelijks in de rij te gaan staan om een stempel te krijgen, is immers niet meer van deze tijd.

De elektronische gegevensregistratie en de nieuwe, ingrijpende procedure ‘controle beschikbaarheid’ die in 2004 werd ingevoerd, moeten volstaan om werklozen te controleren.

Wij vinden het vooral belangrijk dat werkzoekenden écht aan de slag kunnen.  Er moet werk gemaakt worden van werk! Werkzoekenden moeten ook voldoende gelegenheid krijgen om zich te herscholen indien dit nodig is.

In verschillende ABVV gewesten zal de laatste dag van de stempelcontrole gevierd worden met allerlei ludieke acties én met informatie over de werklozenwerking van het ABVV:

Antwerpen
5 en 6 december 9u-16u en 7 december 9u–12u telkens aan het stempellokaal op het Theaterplein in Antwerpen.
Persmoment op 6 december tussen 11 en 12u met een “grote stempeltaart” - in aanwezigheid van Rudy De Leeuw, federaal ABVV-secretaris
Contactpersoon: Dirk Schoeters, gsm 0475 43 22 55

West Vlaanderen
5 december 8u30u-11u30, aan het stempellokaal “Bosjoenk”, Zinniastraat, Oostende
Contactpersoon: Chantal Myny, gsm 0496 02 79 91

Limburg
5 december 9u45u-11u30 aan het stempellokaal op het K.Dusartplein, Hasselt
Contactpersoon: Anita Corstjens, gsm 0497 90 30 68

Zuid-Oost-Vlaanderen
5 december vanaf 9u aan het stempellokaal in Kortrijk, Zottegem, Hofstade, St.Maria-Oudenhove, Wanzele en de diverse stempellokalen in Geraardsbergen, Lede, Zottegem.
Op 7 december vanaf 9u aan de stempellokalen in Ninove, Aalst, Ronse en Oudenaarde.
Contactpersoon: Geert Van Waeyenberge, tel. 055 302 860

Vlaams Brabant
5 december 9u-çu30 en 10u30-11u;14u-14u30 en 15u30-16u aan het stempellokaal, Nollet De Braeuwerstraat 12, Vilvoorde
Contactpersoon: Ivan Truyens, 016 28 41 47

Contact

  • Nora Cassiers - Persdienst - 02 506 82 43

Zoek op trefwoord

werkloosheid