Actie ‘Red de aanmoedigingspremies’ - 50.000 handtekeningen, maar slecht nieuws

11/03/05 - Op nauwelijks 10 dagen tijd verzamelden de Vlaamse vakbonden 50.000 handtekeningen om de aanmoedigingspremies te redden. Toen een vakbondsdelegatie die vanochtend ging afgeven aan Yves Leterme en Frank Vandenbroucke hadden die nochtans een slechte boodschap: de Vlaamse regering zal toch beslissen om te besparen op de Vlaamse aanmoedigingspremies voor loopbaanonderbreking en tijdkrediet in de privé-sector. Daarmee schendt de Vlaamse regering eerder gemaakte afspraken!


De vakbonden zullen verder actie voeren.

Ter herinnering de reden van de petitie-actie:
De Vlaamse regering voorziet voor de aanmoedigingspremies slechts 12 miljoen euro in plaats van de 18 miljoen die nodig zijn. Ze doet dat door de duur van de Vlaamse premie voor zorgkrediet te beperken tot 1 jaar. De leeftijd van de kinderen zou geplafonneerd worden op 7 jaar.

De drie vakbonden begrijpen niet waarom de regering zegt wegens budgettaire redenen in de premies te moeten ingrijpen, terwijl er voor fiscale voordelen aan bedrijven meer geld is – 10 miljoen euro meer - dan voorzien.

Het is ook onaanvaardbaar dat de regering eenzijdig besliste het budget te verlagen voor premies die het resultaat zijn van sociaal overleg.

Vandaag werden 50.000 verzamelde handtekeningen afgegeven aan minister-president Yves Leterme en minister Frank Vandenbroucke. Dat maakte blijkbaar weinig indruk op de regering want de geplande besparingen zullen gewoon doorgaan.
 
ABVV, ACV en ACLVB zullen de druk t.a.v. de Vlaamse parlementsleden van de democratische partijen verder opvoeren en beraden zich over verdere actie.

Tijdskrediet en loopbaanonderbreking zijn geen ‘verwennerij’, maar voor veel werknemers pure noodzaak om arbeid en gezin op een kwaliteitsvolle manier te kunnen combineren.
In het Vlaams regeerakkoord stond trouwens uitdrukkelijk dat werk zou gemaakt worden van een betere combinatie arbeid, gezin, sociaal engagement en vrije tijd.
Luister naar mijn woorden maar zie niet naar mijn daden?!
Als men wil dat meer mensen werken en langer werken dan zal iets moeten gedaan worden aan de combinatie arbeid-zorgtaken (voor ouders, kinderen en zieke familieleden).

 

Zoek op trefwoord

tijdskrediet