Bij het overlijden van Karel Van Miert (1942-2009)

23/06/2009 Persbericht - Het ABVV nam met ontsteltenis kennis van het overlijden van Karel Van Miert. De socialistische vakbeweging verliest een overtuigd Europeaan, een socialistisch inspirator en een goede kameraad.


Het ABVV huldigt de rol die Karel Van Miert speelde in de vredesbeweging en in het verzet tegen de Amerikaanse kernraketten.

Karel Van Miert moderniseerde als voorzitter de socialistische partij in de jaren 1980. Hij maakte er een meer open partij van, maar met grote aandacht voor de vakbond en de mutualiteit.

In 1986 organiseerden de socialistische partij, vakbond en mutualiteit samen een grootse manifestatie met 200.000 deelnemers. Die leidde tot de val van de volmachtenregering Martens-Gol-Verhofstadt.

Als Europees Commissaris roemde vriend en vijand Van Miert voor zijn dossierkennis en vastberadenheid. In zijn functie van Commissaris bevoegd voor Personeel, Algemeen beheer en Mededingingsbeleid ging hij in tegen machtige bedrijven en lobbygroepen.

De socialistische vakbeweging verliest met Karel Van Miert een overtuigd Europeaan, een socialistisch inspirator en een goede kameraad.

Andere sites