Regering moet werkloosheid bestrijden, niet werklozen

26/01/2012 Persbericht - ABVV-jongeren voerden deze ochtend actie voor het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck.


De ABVV-jongeren voerden deze ochtend op een ludieke manier actie aan het kabinet van kersvers minister van Werk Monica De Coninck. De jonge vakbondsleden waren benieuwd hoe de minister alle 412.000 werklozen in de 120.000 beschikbare jobs denkt te kunnen dwingen (88.000 bij VDAB + 23.000 bij het Waalse FOREM + 8.000 bij het Brusselse ACTIRIS).

De vakbondsjongeren stellen vast dat er voor elke job 3 tot 4 kandidaten zijn. Er zijn dus te weinig jobs om alle werklozen een job te garanderen. Het is voor de jongeren onbegrijpelijk dat de verantwoordelijkheid van de werkloosheid dan éénzijdig bij de werklozen gelegd wordt en uitkeringen geschrapt worden of verminderen tot onder de armoedegrens.

De vakbondsjongeren vragen dat er niet op de inkomens van de zwaksten die al zeer laag zijn, wordt bespaard, maar dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

“We vinden het onaanvaardbaar dat een alom geprezen sociaal zekerheidssysteem wordt afgebroken om de fouten van winsthongerige bankiers en speculanten recht te zetten,” zegt Mike De Herdt, coördinator van ABVV-jongeren. “Wie het potje breekt, moet het betalen. De jongeren eisen een beperking van de fiscale cadeau’s voor grote bedrijven, een speculatie- en vermogensbelasting om de staatskas terug gezond te maken. Zo kan er ook opnieuw geïnvesteerd worden in jobs, jobs in een economie mét toekomst, een ecologische toekomst! Want ook dat is nodig.”

Op een ludieke manier vroegen de vakbondsjongeren de minister om een liter frisdrank in een flesje van 25 cl te gieten. Dat gaat natuurlijk niet. Onze sociale zekerheid zorgt er als het ware voor dat we stoppen met gieten en er geen werkzoekenden in het afvoerputje verdwijnen. Ze vallen niet uit de fles. De maatregelen die de regering nu doorvoert, kan men vergelijken met blijven gieten… Het kleine flesje loopt over en de drank loopt weg.

Door mensen te verarmen, motiveer je ze niet. Niet om te consumeren en de economie recht te houden en ook niet om te blijven solliciteren.

Downloads

Contact

  • Coördinator ABVV-jongeren - Coördinator ABVV-jongeren - 02 289 01 54

Andere sites

Zoek op trefwoord

acties werkgelegenheidsbeleid