ABVV leert jongeren sociale verkiezingen kennen

20/02/2012 Persbericht - Duizenden jonge werknemers nemen dit jaar voor het eerst deel aan de sociale verkiezingen in hun bedrijf, als kiezer of als kandidaat. Speciaal voor hen is er nu de nieuwe website Working Class Heroes.


Eerst even een cijfer om de omvang van de sociale verkiezingen te verduidelijken. Bij de vorige sociale verkiezingen – in 2008 – werden 61.000 werknemers verkozen in 3387 ondernemingsraden (OR) en 6593 comités voor preventie en bescherming op het werk (CPBW).

Als we het aantal verkozenen als norm nemen, kunnen we dus gerust stellen dat de sociale verkiezingen ronduit de grootste democratische verkiezingen in ons land zijn. Ze verdienen dan ook buiten de bedrijfsmuren de nodige aandacht. Ze verbreden de democratie immers van het politieke naar het sociaal-economische terrein. Honderdduizenden werknemers van duizenden bedrijven hebben ermee te maken.

Voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt is deze sociaal-economische democratie vaak nog een onbekende. De nieuwe website www.workingclassheroes.be wil daarom voor gids spelen en alle jongeren wegwijs maken in dit feest van de sociale democratie.

Wat is een vakbond? Wat is een CPBW? Hoe je kandidaat stellen? Hoe moet je stemmen? Op al die vragen biedt www.workingclassheroes.be het antwoord.

Met die “working class heroes” bedoelen we alle jongeren die het engagement aangaan hun collega’s te verdedigen op de werkvloer. Zij zijn de echte helden van de vakbond. De website www.workingclassheroes.be biedt hen inspiratie en informatie.

Speciaal voor deze campagne maakten we vier korte filmpjes, over ecologie, diversiteit, loon en arbeidsvoorwaarden. Elke week publiceren we een nieuw filmpje. We roepen ook alle jongeren op zelf filmpjes in te sturen over hun kijk op de vakbond.

Working Class Heroes

Contact

  • Jonathan Broos - educatief medewerker Working Class Heroes - 02 289 01 51

Andere sites

Zoek op trefwoord

sociale verkiezingen Working Class Heroes