Fair Trade rozen op 1 mei

Op 1 mei 2012 verdeelt het ABVV in heel Vlaanderen 6700 eerlijk geteelde rozen uit Kenia. Hoe kan zo’n roos het verschil maken?


Irene Nyambura Kiairie

Irene Nyambura Kiairie is bloemenarbeidster en vakbondsafgevaardigde in Kenia. Zij doet uit de doeken hoe eerlijk geteelde rozen het verschil maken voor haar vakbondswerk.

“Het is zwaar om vakbondsafgevaardigde te zijn, maar het zit in mijn bloed. Ik doe het al altijd en ben niet van plan te stoppen. Er is nog een hele weg af te leggen om de arbeidsrechten, sociale rechten en een gezonde leefomgeving af te dwingen,” zegt ze.

De ommekeer

Toen het bloemenbedrijf in 2004 het Fair Trade label kreeg, veranderde er veel ten goede voor de arbeiders.

Er kwam een echte ommekeer in de arbeidsomstandigheden. Het management moest transparanter werken en inspraak organiseren. Zo bekwamen we betere arbeidsvoorwaarden en een betere verloning.

De teeltmethode wijzigde door minder chemicaliën te gebruiken, door te experimenteren met biologische teeltwijzen en door waterzuivering en een gesloten waterkringloop te installeren.

Bloemenindustrie in Kenia

In de jaren tachtig werd de bloemensector in Kenia de derde grootste sector van het land, na de theeplantages en het toerisme.

Maar net deze sectoren hebben vandaag te lijden onder de klimaatopwarming, de economische en financiële crisis, etnische conflicten en de dreiging van aanslagen.

De gevolgen laten zich voelen: regens blijven uit, toeristen blijven weg, de exportcijfers dalen en tijdens de geweldplegingen worden productiemachines, opslagplaatsen en infrastructuur vernield. Gevolg: de Keniaanse economie zit in een neerwaartse spiraal.

Vrouwen in de bloemensector

80% van de bloemenarbeiders zijn vrouwen.

Velen zijn het slachtoffer van seksuele intimidaties door mannelijke oversten. Vaste contracten zijn zeldzaam en de minimumlonen ontoereikend om een gezin te onderhouden.

De arbeidsters starten de dag met hoge ‘targets’. Vele bloemenbedrijven respecteren de wachttijden niet nadat serres in een nevel van pesticiden zijn ondergedompeld. De arbeidsters moeten dan te snel na het sproeien aan het werk in ongezonde omstandigheden.

Gevaarlijke chemicaliën

Het ongeremd chemicaliëngebruik heeft een grote impact op de werknemers, de buurtbewoners, de biodiversiteit en de kopers van de bloemen.

Slechts enkele bloemenbedrijven in Kenia werken onder de voorwaarden waartoe het Fair Trade label verplicht, zoals schimmelwerende producten, insecticiden en ontsmettingsmiddelen beperken.

Maar ook dan is het opletten geblazen. In 2009 ontdekte Irene dat het bedrijf toch verboden producten gebruikte. Dankzij het Fair Trade label kon ze snel reageren en veranderingen onderhandelen. Zonder het label was dat onmogelijk geweest.

“Sinds de invoering van het Fair Trade label is het mogelijk om als vakbondsvertegenwoordiger je werk te doen en dat is: onderhandelen over betere arbeidsomstandigheden en de milieu-impact van het bedrijf verkleinen,” vertelt Irene.

Maak mee het verschil voor waardig werk en een leefbare wereld

Irene Nyambura Kiairie:

“Ik hoop op jullie solidariteit: koop bloemen met een Fair Trade label. Draagt een bloem een Fair Trade label, dan respecteert het bloemenbedrijf de rechten van de arbeiders, hebben de vrouwen er recht op zwangerschapsverlof en wordt het gebruik van schadelijke pesticiden beperkt of vermeden.”

Irene Nyambura Kiairie, bloemenarbeidster en vakbondsafgevaardigde in Kenia

Het ABVV verdeelt Fair Trade rozen in

  • Antwerpen
  • Hasselt
  • Izegem
  • Kortrijk
  • Leuven
  • Watermaal-Bosvoorde
  • Zottegem

Agenda

dinsdag 01/05/2012

Contact

  • Timothy Wyffels - medewerker ondersteuning milieu - 02 506 82 35

Andere sites

Zoek op trefwoord

1 mei