Vlaams bankenplan: niet enkel voor bedrijven en superrijken aub

14/11/2012 Persbericht - Het Vlaams ABVV wil dat de Vlaamse regering snel werk maakt van een breed gedragen bankenplan.


Kleine spaarders worden vergeten

Ondertussen heeft Vlaams minister-president Kris Peeters reeds driemaal samen gezeten met vertegenwoordigers van de banken en de werkgeversorganisaties om te praten over een Vlaams bankenplan.

"Door deze eenzijdige keuze van gesprekspartners hoeft het dan ook niet te verwonderen dat de focus van het bankenplan bijna uitsluitend op de problemen rond bedrijfsfinanciering ligt," zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV.

"Ook de overheid krijgt het echter moeilijker om financiering te vinden voor haar projecten. En een volwaardig bankenplan moet natuurlijk ook tegemoet komen aan de bekommernis van de talloze kleine spaarders, die hun zuurverdiende spaargeld nu zien wegsmelten door de inflatie," zegt Copers.

Onduidelijk engagement

Blijkbaar speelt de Vlaamse regering met het idee om de banken en enkel de mensen met de dikste spaarrekeningen (“onze beste klanten”) risicovrije beleggingen aan te bieden, gedekt met Vlaams belastinggeld.

Ook kondigen Peeters en Febelfin een onduidelijk engagement in het kader van de sluiting van Ford Genk aan zonder overleg te plegen met de vertegenwoordigers van het personeel.

Volkslening nodig

Het Vlaams ABVV heeft nochtans meer dan genoeg ideeën om een Vlaams banken- of investeringsplan echt tanden te geven.

Zo pleit het Vlaams ABVV voor een volkslening en voor het kaderen van de waarborgen voor overbruggingskredieten binnen overlegde doorstartplannen.

  • Een meer uitgebreide tekst met de ideeën van het Vlaams ABVV over het bankenplan vindt u op onze ABVV-adviseursblog.

Zoek op trefwoord

Vlaamse Regering