Equal Pay Day promoot ‘Extreme housekeeping‘

15/03/2013 Persbericht - Vrouwen verdienen nog steeds 22% minder dan mannen. Daarom is woensdag 20 maart 2013 opnieuw Equal Pay Day.


Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om hetzelfde loon te krijgen als mannen verdienden tijdens het voorbije jaar. De nieuwe cijfers tonen het aan: vandaag bedraagt die loonkloof nog steeds 22% (percentage brutomaandlonen, in de privésector, deeltijds werk inbegrepen).

Dat is amper 0,18% beter dan vorig jaar en nagenoeg verwaarloosbaar. De dalende trend van de voorbije jaren heeft daarmee een status quo bereikt.

Deeltijds werk

De loonkloof bedraagt momenteel 21,69% (recentste percentage 2010) tegenover 21,87% vorig jaar. De loonkloof verkleint dus niet meer. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen. Dat is dan ook het thema van de Equal Pay Day-campagne dit jaar. Ongeveer 44% van de vrouwen werkt deeltijds, tegenover slechts 9% bij de mannen.

Die keuze voor deeltijds werk gebeurt helemaal niet zo vrijwillig als vele mensen geloven. Voor 52% van de deeltijds werkende vrouwen is de combinatie tussen privéleven en werk de hoofdreden om deeltijds te werken.

Vrouwen worden zo dubbel getroffen: ze nemen een groter deel van de zorg op binnen het gezin en komen meer terecht in beroepen die in de richting van deeltijds werk zijn georganiseerd, zoals de distributie, de schoonmaak en de diensten aan personen.

Werk en gezin beter combineren

Het ABVV en zij-kant stellen vier aanbevelingen voor om werk en gezin beter te kunnen combineren:

  • Meer zorgende vaders, via een uitbreiding van het vaderschapsverlof van de huidige 10 dagen naar 4 weken.
  • De uitbouw van collectieve zorgdiensten, zoals betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang, ook voor schoolgaande kinderen.
  • Betere informatie over deeltijds werk en de (negatieve) gevolgen ervan op de loopbaan, de werkloosheidsuitkering en het latere pensioen.
  • Een gezinsvriendelijke arbeidsorganisatie, waar vrouwen en mannen ruimte krijgen om hun werk en privéleven te combineren. Zo vermijden we dat werknemers verplicht worden deeltijds te gaan werken.

Daarnaast vragen ABVV en zij-kant ook de uitvoering van de loonkloofwet, die in 2012 gestemd werd maar nog op de nodige uitvoeringsbesluiten wacht.

‘Extreme housekeeping’

Ook in de EPD-campagnemiddelen dragen we de boodschap uit. Opvallend in deze campagne wordt opnieuw een spectaculaire videoclip van Mortierbrigade. Niemand minder dan wereldkampioen kickboxen Semmy Schilt laat er alle andere mannen zien dat huishoudelijke taken best wel stoer kunnen zijn... Hij promoot er op originele wijze ‘extreme housekeeping’ voor meer loongelijkheid v/m.

Hoogtepunt van de campagne wordt de actiedag op woensdag 20 maart 2013. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel delen vakbondsmilitanten van het ABVV en vrijwilligers van zij-kant dan duizenden flyers uit met een unieke powertool die een boormachine en een klopper combineert tot een krachtige symbolische mixer…

Equal Pay Day-acties op 20 maart 2013

Om de loonkloof aan te klagen, voeren het ABVV en zij-kant op woensdag 20 maart 2013 op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel actie onder het motto ‘Extreme housekeeping voor meer loongelijkheid’.

PROVINCIE ANTWERPEN:

Mechelen:
11u - 14u: Op de Botermarkt doen mannen de strijk voor hun vrouwelijke collega’s.
In aanwezigheid van zij-kant voorzitster Inga Verhaert, Caroline Gennez (sp.a), Joeri Hens (algemeen secretaris ABVV Mechelen+Kempen), Vera Claes (nationaal secretaris zij-kant).

Antwerpen:
7u30 - 9u, Centraal Station


BRUSSEL:

Brussel:
7u30 - 9u, Centraal Station
12u - 13u, Nieuwstraat t.h.v. Finistèrekerk


PROVINCIE LIMBURG:

Genk:
7u30 - 8u30 Station


PROVINCIE VLAAMS-BRABANT:

Leuven:
7u - 8u30 Station


PROVINCIE OOST-VLAANDEREN:

Eeklo:
7u – 9u, Station

Aalst:
11u – 13u, Grote Markt

Gent:
11u – 13u, Wilsonplein


PROVINCIE WEST-VLAANDEREN:

Roeselare:
7u30 - 9u, station

Oostende:
7u30 – 9u, Station

Twitter: #EPD2013

Facebook: www.facebook.com/equalpaydaybelgium

Downloads

Agenda

woensdag 20/03/2013 Werknemers

Andere sites

Zoek op trefwoord

Equal Pay Day