4 argumenten tegen een betogingsverbod in Antwerpse handelswijken

23/04/2013 Persbericht - De handelaarsvereniging van Borgerhout vraagt samen met Unizo-Antwerpen in een petitie aan het Antwerps stadsbestuur om hun winkelstraten betogingvrij te maken. Volgens de pers overweegt de burgemeester een betogingsverbod op alle centrale handelsassen...


ABVV-regio Antwerpen wijst erop dat het principe van de ‘vrije meningsuiting’ toch wel zwaarder doorweegt dan pakweg ‘het recht op shoppen’. Een permanent betogingsverbod in één of meerdere delen van de stad is voor de socialistische vakbond uit den boze.

Een permanent betogingsverbod instellen voor delen van de stad is een zware beslissing en zonder enige twijfel een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Het betogingsverbod in de zogenaamd ‘neutrale’ zone rond het parlement en het paleis in Brussel is één ding. Een algemeen betogingsverbod omwille van het recht op handeldrijven in de belangrijke winkelstraten van Antwerpen een ander. Een betoging kan inderdaad een paar uren overlast opleveren voor de omgeving en de winkeliers. Maar daarom alle betogingen automatisch verbieden? Dat heeft veel weg van met een kanon op een mug schieten. Het is nu niet dat er elke dag in Antwerpen drie betogingen plaatsvinden.

Winkels en warenhuizen zijn bovendien geen ‘neutrale organisaties’ en kunnen ook onderwerp van maatschappelijk debat en dus het doelwit van betogingen en acties zijn. Dat is in het verleden al meermaals gebeurd. Het recht om te kunnen betogen tegen bijvoorbeeld winkelketens die door kinderen gemaakte kleding verkopen, kan niet zomaar worden afgeschaft. Dat is fundamenteel voor een democratische samenleving.

Net zo goed zijn winkels bedrijven die werknemers tewerkstellen. Ongeacht of ze op de Meir of op de Turnhoutsebaan liggen. Een betogingsverbod in de buurt van winkels perkt het recht van deze werknemers op syndicale actie en staking in. En dat is een al even fundamenteel democratisch recht.

Tot slot zijn betogingen in dit land over het algemeen goed omkaderde uitingen van protest waarbij zelden iets misgaat. Door de band genomen, worden ze vooraf aangevraagd en georganiseerd in samenspraak met de autoriteiten. Een permanent betogingsverbod in één of meerdere stadsdelen zal leiden tot een toename van ongecontroleerde en niet-aangevraagde betogingen. En dat zal wel het laatste zijn dat de winkeliers van Borgerhout wensen, meent ABVV-regio Antwerpen.

Zoek op trefwoord

acties staking