ABVV lacht niet met klimaatopwarming

15/11/2013 Persbericht - Klimaatweek van 18 tot 23 november 2013 brengt positieve boodschap ‘kies voor jobs’.


Om werknemers te sensibiliseren rond de klimaatproblematiek organiseert het ABVV in heel Vlaanderen een klimaatweek naar aanleiding van de klimaattop in Warschau. ‘Snoei in energieverbruik en kies voor jobs!’ is het motto. Want de klimaatopwarming zal ook impact hebben op de economie.

  • Van maandag 18 tot zaterdag 23 november 2013 vat het ABVV elke dag post aan een bedrijventerrein of op een publieke plaats met een mobiele klimaatstand.
  • Alle ABVV-leden krijgen een speciaal themanummer van het ledenblad in de bus, dat voor de gelegenheid herdoopt is in ‘De Groene Nieuwe Werker’.
  • ABVV-delegees organiseren in bedrijven een klimaatquiz of geven tips over energiebesparingen thuis of op de werkvloer.
  • Ook de zevenhonderd ABVV-personeelsleden in Vlaanderen wordt gevraagd de energie-uitdaging aan te gaan en te helpen de ABVV-gebouwen energiezuiniger te maken.
  • En overal waar we komen, nodigen we voorbijgangers uit mee hun verontwaardiging te tonen over het getalm op de klimaattoppen met een ‘Ik lach er niet mee’-foto.

Kies voor jobs

Die mix van acties gebeurt onder de noemer ‘Snoei in energieverbruik en kies voor jobs!’. Het ABVV wil daarmee de positieve effecten van energiebesparingen onder de aandacht brengen.

“Willen we de toekomstige generaties nog een job kunnen geven, dan moeten we de klimaatopwarming vandaag dringend stoppen,” zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV. “Energiebesparingen zorgen voor een driedubbele win: een lagere energiefactuur, een gezonder leefmilieu en investeringen in nieuwe jobs.”

Vandaag heeft slechts 42% van de woningen in Vlaanderen een geïsoleerd dak, dubbel glas of een zuinige verwarmingsketel. “Huizen en gebouwen energiezuinig maken zal zorgen voor duizenden bijkomende jobs per jaar in de bouwsector. Renovatie van gebouwen leidt tot betere huizen waarin het aangenamer wonen is. En zo kan de energiefactuur van de gezinnen verder dalen en economische kracht van de bedrijven toenemen,” zegt Copers.

Volgens het Belgische Federaal Planbureau kan de toepassing van hernieuwbare energietechnologieën veel werkgelegenheid creëren: schattingen lopen van 18.000 tot 53.000 nieuwe jobs in 2030.

ABVV-klimaatweek

De ABVV-klimaatweek start op maandag 18/11 op de parking van Ikea Gent met een Klimaatstraat. Werknemers en winkelbezoekers krijgen er tips over energiebesparingen, kunnen hun bandenspanning laten controleren, of zelf een sapje trappen op de sappentrapper…

Dinsdag 19/11:
zorg- en begeleidingscentrum Ave Regina in Lovenjoel (Bierbeek), 7u30 tot 9u.

Donderdag 21/11:
Blankenberge (vormingstweedaagse ABVV-Senioren).

Vrijdag 22/11:
C-Mine Genk (congres ABVV-Metaal voor een nieuwe industrialisering).

Zaterdag 23/11:
Markt Turnhout.

Meer info

Zoek op trefwoord

klimaat