Jongeren niet straffen omdat ze geen werk vinden

16/12/2013 Persbericht - Tienduizenden jongeren verliezen uitkering in 2015. Het Vlaams ABVV eist de onmiddellijke afschaffing van deze absurde en onrechtvaardige maatregel.


Tienduizenden jongeren zullen vanaf 1 januari 2015 hun uitkering verliezen. Niet omdat ze geen werk zoeken, wel omdat ze geen werk vinden. Het Vlaams ABVV eist de onmiddellijke afschaffing van deze absurde en onrechtvaardige maatregel. “De overheid moet deze jongeren net beter begeleiden naar een duurzame job in plaats van hen in de kou te laten staan,” zegt Caroline Copers.

Sinds kort ontvangen tienduizenden jongeren een brief van de RVA met het slechte nieuws dat ze op 1 januari 2015 hun inschakelingsuitkering zullen verliezen. Het gaat om schoolverlaters die een inschakelingsuitkering ontvangen van gemiddeld 500 euro per maand. De federale overheid heeft in 2012 het recht op zo’n uitkering beperkt tot maximaal drie jaar. In 2015 komt daaraan dus een einde, en zullen tienduizenden jongeren noodgedwongen bij het OCMW moeten aankloppen.

Sociaal bloedbad

“Hiermee dreigt een sociaal bloedbad,” vreest Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV. “Het is ronduit absurd dat jongeren gestraft worden omdat ze de pech hebben geen werk te vinden. Want voor alle duidelijkheid: het gaat wel degelijk om jongeren die hun werkwilligheid al bewezen hebben, want anders krijgen ze sowieso geen inschakelingsuitkering. Ook jongeren die hun best doen zijn dus de pineut.”

Het Vlaams ABVV eist daarom van de federale regering de onmiddellijk afschaffing van de maatregel om de inschakelingsuitkering na drie jaar stop te zetten. Want anders dreigt een grote groep mensen nog meer in de armoede geduwd te worden.

Het is niet dat die jongeren op drie jaar tijd nooit gewerkt hebben. “Bij gebrek aan beters sukkelen ze echter vaak van de ene kortstondige interimjob in de andere,” verduidelijkt Copers. “Het probleem hiermee is dat ze te kort werken om rechten op te bouwen, want daarvoor moeten ze 312 dagen gewerkt hebben, anders stopt hun uitkering. Maar het absurde hieraan is dat ze daarmee vaak ook door de mazen van het net van de VDAB-begeleiding vallen: ze werken te weinig om uit het systeem van de inschakelingsuitkering te geraken, maar soms ook te veel om begeleiding te krijgen van de VDAB.”

Ook werkgevers moeten afspraken nakomen

Het Vlaams ABVV eist daarom dat er meer begeleiding komt naar duurzaam werk, zodat iedereen sociale zekerheidsrechten kan opbouw. “Het doel is uiteraard niet om jongeren met een inschakelingsuitkering in een werkloosheidsuitkering te krijgen, maar wel om hen in een goeie job te krijgen,” zegt Copers.

“Al begin 2012 sloten we daarom een akkoord met de Vlaamse regering en de werkgeversorganisaties om begeleiding naar duurzaam werk te voorzien voor wie in uitzendarbeid en korte contracten riskeert te blijven hangen (de zogenaamde duurzaamheidstrajecten). Tot op vandaag blijft deze afspraak dode letter. Het is dan ook tijd dat de Vlaamse regering de uitzendsector aanspoort om de afspraken uit te voeren,” besluit Copers.

Lees ook