Waar en hoe vind ik een job?

Solliciteren is meer dan ooit een fulltime job en een echte evenwichtsoefening: wat kan ik, wat wil ik, waar vind ik vacatures? Breng je kennis en vaardigheden in kaart en denk goed na over welke job je graag wil doen. Want door je jobdoelwit goed af te bakenen, bespaar je heel wat tijd en energie.


Persoonlijke relaties

Het is een voordeel om te solliciteren ‘via via’. Want iemand die je kent binnen het bedrijf waar je graag wil werken zal je ook kunnen ‘voorstellen’. Probeer via die contactpersoon meer informatie over de jobinhoud te bekomen: welk soort takenpakket houdt de functie in, hoe zijn de collega’s en vooral; zie je jezelf in deze functie?

Op die manier weet het bedrijf al wie je bent en weet je beter wat je te wachten staat dan wanneer je via een andere weg zou solliciteren. Dit geeft je een voordeel ten opzichte van de andere kandidaten.

Spontaan solliciteren

Een tweede belangrijk rekruteringskanaal is spontaan solliciteren. Bij een spontane of open sollicitatie reageer je niet op een advertentie, maar stuur je 'spontaan' een sollicitatiebrief.

Een spontane sollicitatie laat onmiddellijk je interesse in het bedrijf blijken. Je zal vlugger bovenaan de stapel met kandidaten belanden, zelfs al heeft het bedrijf op dat moment geen (gepaste) vacatures openstaan.

Wat zijn de voordelen?

  • Je krijgt toegang tot de zogenaamde ‘verborgen arbeidsmarkt’. Een deel van de vacatures wordt nooit gepubliceerd, en worden ingevuld door spontane sollicitaties.
  • Je toont je motivatie en je zin voor initiatief en ze bepalen voor welke job je profiel ‘geschikt’ zou zijn.
  • Je bent als het ware de vacature voor. Waarom nog iemand zoeken, waarom nog een advertentie plaatsen, als ze al goede kandidaten hebben?
  • Er is minder concurrentie.

Wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Sla onze infobrochure er op na of neem contact op met je loopbaanconsulent.

VDAB

Op de website van de VDAB vind je allerhande openstaande vacatures.

In de account van VDAB kan je zelf instellen wat voor job je zoekt en zo interessante vacatures toegestuurd krijgen zodra een werkgever ze online zet.

Door je competenties te scoren in je account, je werkervaring te omschrijven en je CV te publiceren, kan het zijn dat een werkgever jou contacteert in plaats van dat jij moet solliciteren!

Als werkzoekende moet je deze account wel correct gebruiken! Zijn de gegevens in VDAB-account onjuist? Dan kan je verkeerde vacatures ontvangen van VDAB, waarvan VDAB wél verwacht dat je hiervoor solliciteert. Zijn de gegevens in je persoonlijke account op de VDAB-site onvolledig? Dan roept VDAB je sneller op voor een gesprek.

Hoe je goed werkt met deze online account, leer je van de ABVV-loopbaanconsulent! 

Advertenties en oude media

Pluis de kranten uit en vergeet de streekkranten niet. Elke krant heeft een jobbijlage waarin je vacatures kan terugvinden, soms enkel in het weekend, bijvoorbeeld ‘Jobat’, ‘Metro’, het streeknieuws van je krant en ‘Vacature’.

Online

Voor een uitgebreide lijst per sector kan je terecht bij je loopbaanconsulent.
Volgende websites zijn maar een greep uit de lijst:

Maar ook via je netwerk op linkedIn kan je heel wat vacatures vinden. Tips om met LinkedIn aan de slag te gaan vind je hier.

 

Werken in Europa?

Er bestaat een site met info over jobs in Europa: Eures. Ze werken via ‘Euroconsulenten‘ waar je terecht kan voor info over alles wat te maken heeft met tewerkstelling, vacatures in het buitenland, erkenning van diploma‘s, sociale zekerheids- en arbeidswetgeving, loon, beroepsopleiding en meer algemeen de werk- en leefomstandigheden in de diverse landen van de Europese Unie.

Interim -en selectiebureaus

Consulteer ook de interim-bureaus. De inschrijving bij een interimbureau is gratis en je kan je bij meerdere bureaus inschrijven. Zie deze inschrijving als een sollicitatie. Zij selekteren immers de kandidaten die ze aan de werkgever voorstellen.

Let wel op: interimbureau’s zijn en blijven commerciële ondernemingen mét een winstoogmerk. Informeer je dus over je rechten via onze infobrochure of bij het ABVV

Selectiebureaus gaan op zoek naar geschikte kandidaten. Meer info bij Federgon (Federatie werving- en selectiebureaus)..

Solliciteren bij de overheid

Hulp nodig? Maak een afspraak met de ABVV-loopbaanconsulent.

In een persoonlijk gesprek maakt de loopbaanconsulent voldoende tijd om stil te staan bij je vragen.

Zowel leden als niet leden zijn welkom. Hier vind je meer informatie.

Waar kan ik terecht?

Antwerpen Regio

Limburg

West-VlaanderenGratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook deze ABVV-brochure

Lees ook