Actiedag 10 maart 2014: Dump jonge werkzoekenden niet in het OCMW!

Actiedag van ABVV, ACV en ACLVB tegen de uitsluiting van jonge werkzoekenden.


Waarom deze actie?

De jeugdwerkloosheid staat op recordhoogte. En daar komt niet snel verandering in, voorspellen de Nationale Bank en het Planbureau. Toch houdt de federale regering voet bij stuk om duizenden schoolverlaters vanaf 1 januari 2015 hun inschakelingsuitkering (de vroegere wachtuitkering) te ontnemen. Zo dreigen naar schatting 55.000 schoolverlaters vanaf 1 januari 2015 hun uitkering te verliezen.

De vakbonden vrezen dat deze jongeren, bij gebrek aan uitzicht op een baan, in het OCMW zullen gedumpt worden. Op maandag 10 maart 2014 voeren jongeren hiertegen actie op verschillende plaatsen in Vlaanderen. ABVV, ACV en ACLVB eisen dat de federale regering afziet van de absurde en onrechtvaardige maatregel om de inschakelingsuitkering na drie jaar stop te zetten . In plaats van jongeren in armoede te dumpen, moet de overheid hen blijven begeleiden naar een duurzame job.

Schoolverlaters of jonge werkzoekenden die in een periode van 21 maanden minder dan 312 dagen hebben gewerkt, ontvangen, na een wachttijd van één jaar, een inschakelingsuitkering van gemiddeld 500 euro per maand. De federale regering beperkte in 2012 het recht op deze uitkering tot maximaal drie jaar.

Op 1 januari 2015 komt er zo voor tienduizenden jongeren die wel actief naar werk zochten, maar de pech hadden geen job te vinden, een einde aan hun inschakelingsuitkering. Meer dan de helft van de jongeren die uitgesloten zullen worden, zijn gezinshoofd, alleenstaand of samenwonend met een partner met een zeer laag inkomen. Zij zullen dus direct moeten aankloppen bij het OCMW. Niet alleen de jongeren, maar ook de OCMW’s dreigen daardoor in moeilijkheden te geraken.

Praktisch

Op maandag 10 maart 2014 voeren de jongeren samen met de drie vakbonden actie op volgende plaatsen:

  • Gent: 9u45, Stadhuis Gent Botermarkt 1
  • Antwerpen: 11u30, Leeuwerikstraat (tussen VDAB en RVA)
  • Vilvoorde: 9u, Stadhuis Vilvoorde, Grote Markt
  • Brussel: 12u, RVA Brussel – Marcel Broodthaersplein 4
  • Genk: 14u, Stadsplein
  • Zottegem / Geraardsbergen: eerste steenlegging van jongerenvleugel OCMW in Zottegem en Geraardsbergen met tour langs 6 OCMW-voorzitters in Zuid-Oost-Vlaanderen.
  • Mechelen (enkel ABVV): 9u30,Stationstraat 50
  • Turnhout (enkel ABVV): 9u30, foyer DeFuture (Warande), Wezenstraat

    (Ook in Wallonië worden acties georganiseerd.)

Agenda

maandag 10/03/2014

Lees ook

Zoek op trefwoord

schoolverlaters