ABVV-jongeren gekant tegen verhoging inschrijvingsgeld

Persbericht 18/09/2014 - Besparingen riskeren tot elitair onderwijs te leiden.


De ABVV-Jongeren zijn verbolgen over de besparingen die Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil doorvoeren in het hoger onderwijs. De studenten zijn daarvan de sigaar. Het democratische karakter van ons onderwijs komt daarmee op de helling. Hoger onderwijs moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven.

Op vraag van minister Crevits raakte vandaag bekend dat de hogescholen en universiteiten de verhoging van het inschrijvingsgeld als de minst slechte oplossing beschouwen. Eerder deze week liet rector Rik Torfs (KUL) al weten dat als ze moeten besparen ze geen andere keuze hebben dan het inschrijvingsgeld te verhogen. Mogelijks zouden ook de begeleidingsmaatregelen worden teruggeschroefd.

“Op die manier schuift de minister haar verantwoordelijkheid handig af op de onderwijsinstellingen die dan op hun beurt de cholera boven de pest moesten verkiezen,” zegt Jeff Jonckers, coördinator van ABVV-Jongeren, de jongerenorganisatie van het ABVV waarvan 25.000 Vlaamse scholieren en studenten lid zijn.

Hamburgers bakken

“Verhogingen van het inschrijvingsgeld tot 1000 euro of meer doet de democratisering van het onderwijs teniet,” waarschuwt Jonckers. “De vele studenten die moeten bijverdienen om hun studies te kunnen betalen, mogen zich alvast opmaken voor een paar extra shiften hamburgers bakken of borden wassen. Meer werken om te kunnen studeren is evenzoveel tijd minder om te studeren. Het kan voor ons niet dat de minder gegoede studenten minder kansen krijgen dan studenten die uit een bemiddeld milieu komen. Toegang tot onderwijs mag niet afhangen van vermogen. Hoger onderwijs moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven. Ook een verhoging van het inschrijvingsgeld naar een Waals niveau – 880 euro per jaar – is absurd. De Vlaamse regering zou beter een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen, waar er geen inschrijvingsgeld wordt gevraagd,” zegt Jonckers.

ABVV-Jongeren  steunen de protesten van de Vlaams Vereniging voor Studenten en de Vlaamse Studentenraden: een breed front voor gelijke kansen op kwaliteitsvol onderwijs is noodzakelijk.

Voor ABVV-jongeren zijn ook besparingen op personeel ontoelaatbaar. Deze zouden ons in het buitenland geroemde kwaliteitsvol onderwijs onderuit halen. ABVV-Jongeren verzetten zich tegen elke vorm van besparingen in het hoger onderwijs. Voor ons is het onaanvaardbaar dat geld het gouden toegangsticket wordt tot opleiding en gelijke kansen. Ook de begeleidingsvoorzieningen, zoals de monitoraten, moeten gevrijwaard worden van besparingen. Zij geven namelijk de noodzakelijke steun in de rug aan studenten met een studie-achterstand.

Lees ook

Zoek op trefwoord

onderwijs Vlaamse Regering