Geen banenpact zonder sociaal overleg

20/04/2015 Persbericht Vlaams ABVV, ACV, ACLVB - Het scenario voltrekt zich geheel zoals verwacht.


Vandaag kondigt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aan dat hij zelf een voorstel van banenpact zal doen aan de Vlaamse regering. Hiermee dreigt een voorspelbaar scenario zich geheel zoals verwacht te voltrekken: de minister beslist.

De Vlaamse regering besliste eind januari 2015 over de grote lijnen van het doelgroepenbeleid. De Vlaamse sociale partners kregen de ruimte om te onderhandelen over de invulling van doelgroepkortingen voor ondernemingen en premies voor werknemers, een systeem van tijdelijke werkervaring en over opleiding en vorming. Dit overleg ligt echter al weken stil omdat de werkgevers een aangekondigde vakbondsactie op 22 april 2015 als alibi aangrijpen om niet meer aan tafel te zitten.

Vandaag doet minister Muyters geen enkele poging om het sociaal overleg opnieuw op de rails te krijgen. Terwijl net dat sociaal overleg uiterst belangrijk is om tot goede en gedragen oplossingen te komen, in tegenstelling tot lobbywerk. Op een brief met bekommernissen en concrete oplossingen rond de inhoud van het banenpact, die de drie vakbonden op 23 maart 2015 naar de minister van Werk en Vaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) schreven, kwam tot op heden geen vorm van reactie. Zelfs geen ontvangstbevestiging.

De minister verklaart vandaag in de media dat hij zelf met een voorstel van banenpact zal komen. Op basis van zijn eerdere voorstellen valt echter te vrezen dat hierin de vakbondsbekommernissen weinig gehoor zullen krijgen.

Eensgezind roepen de vakbonden iedereen op om het overleg alle kansen te geven en zo te komen tot een banenpact dat door alle partijen gedragen wordt.

Lees ook

Zoek op trefwoord

Vlaamse Regering werkgelegenheidsakkoorden