Neem ‘werknemerschap’ op in de eindtermen!

7/03/2016 - Steun ons idee aan de minister van Onderwijs.


Wat moet elke jongere op school leren om later aan het werk te kunnen? Dat is één van de vragen waarover iedereen ideeën en voorstellen kan insturen naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Steun het ABVV-voorstel om ‘werknemerschap’ in de eindtermen te krijgen!

Later als ik werk heb... Wil ik mijn rechten kennen. Neem werknemerschap op in de eindtermen!

Ons onderwijs van morgen

Wat jongeren moeten kennen en kunnen  wanneer ze de schoolbanken verlaten, wordt bepaald in de eindtermen. De minister van Onderwijs wil die eindtermen actualiseren, en nodigt alle burgers en organisaties uit daarin hun zeg te doen via de website www.onsonderwijs.be.

Waarom ‘werknemerschap’?

Meer dan 70.000 jongeren verlaten jaarlijks de schoolbanken en gaan op zoek naar werk. Sommigen liepen al stage, deden een vakantiejob of werkten deeltijds, anderen worden voor het eerst op de arbeidsmarkt gekatapulteerd. Velen stellen zich de vraag ‘Wat nu?’.

Jongeren zijn na het afstuderen, maar ook bij het sluiten van een jobstudentovereenkomst, onvoldoende gewapend om de arbeidsmarkt goed geïnformeerd te betreden. Daarom pleit het Vlaams ABVV ervoor om ‘werknemerschap’ op te nemen in de nieuwe eindtermen .

Want of je nu verder studeert of de schoolbanken definitief verlaat, kennis over werken is noodzakelijk. Word je jobstudent, werkstudent of werknemer, dan moet je weten welke rechten en plichten je hebt,  hoe je een goede job kan vinden en erop solliciteren, wat er in je contract moet staan, wat een correct loon is, hoe je een loonbrief moet lezen, je belastingbrief moet invullen, wat de VDAB, een vakbond of een mutualiteit is…

Help ons

Vind jij het ook belangrijk dat jongeren goed geïnformeerd de stap naar het werknemerschap zetten?

Steun dan ons voorstel op onsonderwijs.be.

Meedoen kan tot 23 maart 2016. Hoe meer stemmen, hoe zwaarder ons voorstel doorweegt.

Lees ook deze ABVV-brochure

Zoek op trefwoord

onderwijs