Campagne ‘Solidariteit kan je zien‘ gelanceerd

29/03/2016 Persbericht FOS - Heel wat mensen hebben geen toegang tot kwalitatieve en betaalbare zorg. Dat kwalijke effect van de commercialisering kaarten de ngo FOS, het ABVV, de Socialistische Mutualiteiten en 11.11.11 aan in een gezamenlijke campagne.


Door de gezondheidszorg open te stellen voor big business hebben heel wat mensen geen toegang tot kwalitatieve en betaalbare zorg. Naar aanleiding van de Wereldgezondheidsdag  op 7 april 2016 start de ngo FOS, samen met ABVV, de Socialistische Mutualiteiten en 11.11.11, een campagne om dat onrecht aan te kaarten.

Familie-acteur Maxime De Winne toont in een filmpje hoe hij eruit zou zien indien hij in Peru was opgegroeid, een land waar de gezondheidszorg niet voor iedereen gelijk is. Daarbij gooit hij zijn medische geschiedenis te grabbel.

De besparingen in de Belgische zorg zorgen voor stijgende kosten voor patiënten. Er is eerder al gebleken dat wie meer op tafel legt in bepaalde ziekenhuizen sneller geholpen wordt en er zelfs dokters zijn die enkel patiënten willen behandelen die voor dure éénpersoonskamers betalen. De Belgische ziekenfondsen doen hun best om iedereen dezelfde toegang tot kwalitatieve zorg te verzekeren. Ondanks hun goede staat van dienst krijgen ze uit bepaalde hoeken kritiek op hun werking en relevantie.

Tezelfdertijd zien we in de Belgische gezondheidssector een toename van private verzekeraars die uit zijn op winst. “In ons land gaat meer dan de helft van alle uitgaven van de ziekteverzekering naar 5% van de bevolking. Als je er als verzekeraar voor zorgt dat die 5% niet in je klantenbestand zit, dan slinken je uitgaven en kan je mooie winsten maken. Financieel voordelig, maar moreel verwerpelijk”, zegt Paul Callewaert, topman van  de Socialistische Mutualiteiten.

Peruaanse malaise

Ook elders in de wereld zorgt de commercialisering van de gezondheidszorg voor dramatische taferelen. In Peru, waar de privésector vrij spel krijgt, gebeuren 80% van de bevallingen in privéklinieken via keizersneden. De internationale richtlijn mag dan wel 15% zijn, keizersneden kan men plannen, duurder aanrekenen én ze nemen minder tijd in beslag. Het is maar één van de voorbeelden die aantoont dat patiënten in Peru ‘klanten’ zijn die geld in het laatje moeten brengen.

FOS werkt er daarom samen met gezondheidsorganisatie FOROSALUD. “Wanneer we het hebben over gezondheid, hebben we het uiteindelijk over het leven zelf. Daarom moet de overheid rechten voorrang geven op winst”, legt Alex Saco van FOROSALUD uit.

Winstbejag zorgt niet alleen voor onnodige en dure behandelingen, wat vaak armoede in de hand werkt, maar is ook nefast voor de levenskwaliteit. “Wanneer iemand ongezond door het leven gaat, is dat erg merkbaar”, vertelt Annuschka Vandewalle, Algemeen Secretaris van FOS. “Je kan amper werk vinden, laat staan een partner en ga zo maar door. Maar het is natuurlijk ook te zien aan je fysieke verschijning. ‘Solidariteit kan je zien’, is dan ook de slogan van onze campagne.” FOS wil nu de mensen met de neus op de feiten drukken en overal pleiten voor kwalitatieve en betaalbare gezondheidssystemen, gebaseerd op solidariteit.

Maxime De Winne

Maxime De Winne is het gezicht van de campagne. De acteur is tegenwoordig te zien als rolstoelgebruiker Quinten bij Familie op VTM. Was hij geboren in Peru had hij net niet in een rolstoel gezeten, maar was hij  wel door het leven gegaan met onder andere een mank been, steenpuisten en kinkhoest.

“Toen ik een lijst opstelde met mijn medische geschiedenis, besefte ik des te meer de kracht van de boodschap”, zegt Maxime. ”Iedereen heeft wel kleine gezondheidsproblemen gehad die eenvoudig en betaalbaar opgelost zijn. Zonder een solidaire gezondheidszorg had mijn leven er volledig anders uit gezien”. In het campagnefilmpje, waarin de acteur er belabberd uitziet, is dat de heldere boodschap. “Wanneer economisch denken primeert boven mensenrechten, is de maatschappij alleszins geen zicht”, knipoogt Maxime.

Andere sites

Zoek op trefwoord

gezondheid sociale bescherming sociale zekerheid