Comité 2016: Werkbaar werk, de hele loopbaan lang

26/05/2016 - Teksten van het Comité van het Vlaams ABVV.


Waarom dit Comité?

Er is geen alternatief voor werkbaar werk. Als we steeds meer, steeds langer en steeds flexibeler moeten gaan werken, dan zal de onrustwekkende evolutie in de langdurige en werkgerelateerde ziektes alleen nog toenemen. Dan gaan we naar een systeem waarin we leven om te werken tot we opgebrand zijn en uitvallen.

Dat is niet alleen een maatschappelijk probleem. Een economie die draait op opgebrande mensen heeft geen toekomst en legt een hypotheek op de sociale uitgaven. Alle mooie woorden en conferenties ten spijt zien we vanuit de regering(en) echter weinig maatregelen om het werk werkbaarder te maken. Integendeel, we zien een contraproductieve politiek die vooral maatregelen rond werkbaarheid afbouwt.

Het Vlaams ABVV wil dat er eindelijk een beleid komt dat van werkbare loopbanen een absolute topprioriteit maakt. De focus op het verlagen van de werkdruk is daarbij essentieel. Te hoge werkdruk ligt immers mee aan de basis van de recordcijfers inzake burn-out en langdurige ziekte. Ook in het debat over langer werken vormt dat de sleutel: onderzoek wijst uit dat van de veertigplussers die in een job met hoge werkdruk zitten, slechts 1 op 3 zichzelf dit ziet volhouden tot aan het pensioen.

Hoofdthema’s

  • Recht op tijd
  • Een werkbaarheidsgarantieplan
  • Steun op maat voor sectoren

Downloads

Lees ook

Zoek op trefwoord

werkbaar werk