Heroriëntering werkhervattingstoeslag:

Steun voor 11.628 Vlaamse ouderen wordt steun voor 1.800 zelfstandigen

13/10/2017 - Zopas keurde de Vlaamse regering het ontwerpdecreet over de werkhervattingstoeslag goed. Met dit decreet wil de regering op termijn 1.800 oudere werklozen (45+) ondersteunen bij het opstarten van een eigen zaak.


Opvallend: het geld voor de maatregel komt van een al bestaande (en succesvolle) maatregel waar vandaag 11.628 55+ers gebruik van maken. Zij krijgen tot 200 euro per maand om de keuze voor een lager betaalde job te compenseren. Voor het Vlaams ABVV is de drastische verlaging van het aantal ouderen dat met deze maatregel geholpen wordt een zeer slecht signaal.

Van 200 naar 1.000 euro per maand

“Premie voor 45-plussers die zelfstandige willen worden”, zo kondigde Vlaams minister van Werk Philippe Muyters afgelopen zomer de nieuwe maatregel aan. Werkloze 45-plussers zouden dankzij de nieuwe maatregel in het eerste jaar van hun zelfstandigheid 1.000 euro steun per maand krijgen om hun opstart mee mogelijk te maken. Ook in het tweede jaar zou er – een lagere – steun zijn.
De nieuwe maatregel kreeg al kritiek van arbeidsmarktdeskundigen, die zich afvragen of mensen met de premie niet kunstmatig naar het ondernemerschap worden geduwd én of de maatregel wel tot sterke ondernemers zal leiden. Minstens zo belangrijk voor het Vlaams ABVV is dat de maatregel – tegen 2030 - goed zal zijn voor amper 1.800 mensen, bij invoering zelfs voor amper 200.

Goed werkende maatregel dooft uit

Daarmee doet de minister drie zaken, aldus de Vlaamse socialistische vakbond:

  1. Hij neemt de middelen weg van een groot contingent – vaak langdurig – oudere werklozen en creëert tegelijk een nieuwe uitkering voor een veel kleinere groep, zonder enige garantie dat hun onderneming na twee jaar ook succesvol zal blijken.
  2. Hij laat een goed werkende maatregel uitdoven die het makkelijker maakte voor oudere werkzoekenden (met vaak meer dan 20 jaar beroepsverleden) om een job te aanvaarden aan een veel lager loon. Vandaag gaan slechts 27% van de 55-plussers en 15% van de 60-plussers opnieuw aan de slag na 12 maand werkloosheid.
  3. Hij kort de steun in in de tijd. De huidige werkhervattingstoeslag loopt tot het einde van mensen hun loopbaan. De hervormde zelfstandigensteun amper twee jaar.

Er bestaan al starterslabo's

De verschuiving is bovendien dubbel op, zo vindt het Vlaams ABVV. Vandaag bestaan er al heuse starterslabo’s over heel het land waar werklozen terecht kunnen die een eigen zaak opstarten en waarbij deze starters ook al financieel worden ondersteund vanuit de overheid. Omgekeerd veroordeelt de minister werkloze 55-plussers met een lange staat van dienst (20, 30 of 40 jaar) om opnieuw – zonder compensatie – jobs te aanvaarden aan een startersloon.

Zoek op trefwoord

arbeidsmarkt premies werkloosheid