5 adviezen voor een betere VDAB-dienstverlening

Hoe ziet de ideale VDAB-dienstverlening eruit? De werklozenwerking van het Vlaams ABVV bracht eind 2017 een aantal werkzoekenden hierover samen. Deze boeiende brainstorm leidde tot 5 aanbevelingen voor een betere VDAB-dienstverlening.


5 adviezen

1. Maak de VDAB-begeleiding emanciperend

VDAB-begeleiding moet werklozen versterken: De werkzoekenden vragen begeleiding mét ruimte voor dialoog en inspraak, zónder psychologische druk, afgestemd op de persoonlijke situatie en noden van de werkzoekende.

2. Zorg voor objectieve en duidelijke begeleiding

De VDAB-begeleiding is vaak subjectief en onduidelijk: plichten en opdrachten voor de werkloze verschillen naargelang de consulent. VDAB moet objectieve richtlijnen ontwikkelen zodat de consulenten objectief kunnen begeleiden en opvolgen. De werkzoekenden worden ook best steeds door dezelfde consulent geholpen.  

3. Controleer ook de werkgevers

Discriminatie op basis van leeftijd, origine, taal,…belemmert de zoektocht naar werk. Bovendien bevat de VDAB-vacaturebank veel valse, dubbele of al ingevulde vacatures. VDAB moet werkgevers meer wijzen op hun verantwoordelijkheden, praktijktesten organiseren en hen sanctioneren indien nodig.

4. Garandeer offline dienstverlening voor digibeten en financieel kwetsbaren

Online solliciteren is moeilijk en duur. Een grote groep werklozen heeft niet de financiële mogelijkheden om een internet abonnement, een PC, tablet of smartphone aan te kopen. Bovendien beschikt niet elke werkzoekende over de juiste vaardigheden om de digitale tools van VDAB te gebruiken. VDAB moet werkzoekenden hierop screenen en wie onvoldoende ‘digi vaardig’ is naar een cursus op maat leiden. Persoonlijke dienstverlening en informatie op papier moeten beschikbaar blijven. 

5. Verbeter de digitale VDAB-tools

Maak ‘Mijn Loopbaan’ gebruiksvriendelijker en meer flexibel. Werkzoekenden raden aan om meer beelden te gebruiken en ‘VDAB-klanten’ (ook digibeten) bij de verdere ontwikkeling van de tool te betrekken.

Vervolg?

Het Vlaams ABVV bespreekt de bevindingen en aanbevelingen met de VDAB.

Heb je klachten over de VDAB-dienstverlening?

Dien klacht in via https://www.vdab.be/klachten
Aarzel je om klacht in te dienen? Ga naar je ABVV-kantoor en vraag naar de loopbaanconsulent. Deze helpt je verder.

Downloads

Meepraten?

Ook in 2018 laat onze ABVV-Werklozenwerking de stem van de werklozen horen.
Hiervoor hebben we jou nodig!

Meedoen?


Meer info over onze activiteiten op www.vlaamsabvv.be/werklozenwerking

Lees ook

Zoek op trefwoord

VDAB werklozenberaad Werklozenwerking