Werkbaar werk plus: Graag voor iedereen

Persbericht 19/10/2018 - Nieuw onderzoek toont aan dat de groep werknemers die goed scoren op alle werkbaar werk-indicatoren daalt van 19,8% naar 16,3%. Een belangrijk alarmsignaal voor onze arbeidsmarkt.


Nieuw onderzoek 'Werkbaar werk plus'

375.000 Vlaamse werknemers mogen zich volgens nieuw onderzoek van de Stichting Innovatie & Arbeid verheugen op 'werkbaar werk plus'. Het onderzoek, vandaag door de SERV vrijgegeven, toont dat 16,3% van onze werknemers plezier in het werk combineren met voldoende leermogelijkheden, voldoende recuperatie en een goed evenwicht tussen werk en privé.

Een dalende trend: 14 jaar geleden was dat nog 19,8%. “Die wijzer moet de andere kant uit”, reageert algemeen secretaris van het Vlaams ABVV Caroline Copers.  “We moeten streven naar de eerste klasse voor iedereen.”

Daling is waarschuwing voor arbeidsmarkt

Het onderzoek, dat kadert in de uitrol van de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor, gaat in op verschillende aspecten van 'werkbaar werk plus'.

Zo blijkt dat kortgeschoolde arbeiders met 9,5% het laagste aandeel hebben. Ook 4 specifieke sectoren scoren duidelijk minder: post en telecom, transport, groot- en kleinhandel en banken en verzekeringen. Omgekeerd zijn er meer geschoolde arbeiders, uitvoerend bedienden, midden- en hoger kader en zorgmedewerkers gelukkig in hun job. Tegelijk blijkt dat zelfs voor deze groepen het aandeel 'werkbaar werk plus' significant gedaald is.

Meer mannen dan vrouwen hebben een werkbare plus job. Meer ouderen (55+) dan jongeren. Maar ook hier valt op dat het aandeel in alle groepen daalt.

Voor het Vlaams ABVV bevat deze algemene daling een belangrijke waarschuwing voor de arbeidsmarkt. “Hoe werkbaarder een job, hoe beter uiteraard voor de werknemer. Maar hoe beter ook voor de werkgever, de economie én onze sociale zekerheid”, vindt Caroline Copers. “Werkbaar werk zorgt er immers voor dat werknemers significant minder ziek zijn, minder denken aan een jobwissel en meer overtuigd zijn dat ze zonder ongelukken hun pensioen kunnen halen.”

Sinds 2013 daalt ook de algemene werkbaarheidsgraad in Vlaanderen. Precies 51% van de werknemers heeft nog een werkbare job. 49% dus niet. “Deze studie bewijst dat werkbaar werk een evenwicht is. Een evenwicht van autonomie, werk-privé, groeimogelijkheden en rusttijd. Hoe meer werknemers die combinatie halen, hoe beter voor ons allemaal. Extra acties zijn en blijven nodig."

Lees ook

Andere sites

Zoek op trefwoord

werkbaar werk