Werkzoekende 55-plusser in Vlaanderen?

De VDAB stuurt je via ‘automatische matching’ een mail, brief of sms met jobaanbiedingen die goed bij jouw profiel passen.


Wat is automatische matching?

Automatische matching is een automatisch proces dat opstart wanneer een vacature bij de VDAB binnenkomt.
Het systeem zoekt de 125 best passende profielen die ‘matchen’ op de vacature en stuurt deze 125 profielen een mail, brief of sms. 
Zo krijg je snel informatie over een vacature waar je bij de top 125 profielen zit.

Wil je goede kans maken op passende vacatures?

Zorg ervoor dat je profiel volledig en correct is. Je kan je profiel bekijken en aanpassen op 'Mijn loopbaan'. 

Ben ik verplicht op deze vacatures in te gaan?

Dat hangt af van het type ‘beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt’ dat je hebt als ingeschreven werkzoekende 55-plusser: 

 • Actief beschikbaar: Je moet zelf actief werk zoeken en meewerken aan de acties die de VDAB je voorstelt. Dus ook reageren op jobaanbiedingen.
   
 • Aangepast beschikbaar: Je moet zelf niet actief naar werk zoeken. Je bent niet verplicht in te gaan op deze automatische jobaanbiedingen. Let wel op: als je aangepast beschikbaar bent, moet je wel ingaan op begeleidings-, opleidingsaanbod en sollicitatie-opdrachten van de VDAB. Kijk de aard van de mails die je van de VDAB ontvangt, dus heel goed na. 
   
 • Passief beschikbaar: Je moet zelf niet actief naar werk zoeken. Je bent niet verplicht in te gaan op deze automatische jobaanbiedingen.
   
 • Vrijgesteld van beschikbaarheid: De automatische vacatures zijn voor jou volledig vrijblijvend. Je mag maar je moet er niet op ingaan.

Wat moet ik doen?

Zit je in de groep van actief beschikbaren en krijg je verkeerde vacatures aan? Stel dan je dossier 'Mijn loopbaan'  beter in. Weet je niet hoe dat moet? Neem dan contact op met onze ABVV-loopbaanconsulenten via onderstaande contactbon. Zij leren je met 'Mijn loopbaan' te werken en helpen je bij het vervolledigen van je online dossier.

Ook voor wie aangepast beschikbaar is, is het nuttig om 'Mijn loopbaan' beter in te stellen. De VDAB kan je sollicitatie-opdrachten geven op basis van je 'Mijn loopbaan'-profiel. Staat je dossier niet goed ingesteld? Dan kan je dus een verplichte sollicitatie-opdracht ontvangen die ver af ligt van je gewenste jobs. 

Meer info of vragen?

Gratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

 •  Toegang tot al onze dienstverlening
 •  Op de bres voor jouw rechten
 •  Gratis cursussen
 •  ...

Zoek op trefwoord

VDAB