Vakbonden tevreden met ondersteuning voor intensief tijdelijk werklozen

Persbericht 12/02/2021 - Het aanbod blijft vrijwillig en kan nooit sanctionerend zijn.


VDAB gaat werknemers en hun werkgevers die intensief en over een langere periode met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden de mogelijkheid tot opleiding en begeleiding aanbieden. De vakbonden zijn tevreden met deze concrete uitwerking van een onderdeel van het recente VESOC-akkoord ‘Alle hens aan dek’ die maximaal kansen en gepaste ondersteuning geeft aan werknemers in tijdelijke werkloosheid. De drie vakbonden - Vlaams ABVV, ACV en ACLVB - bereikten mee overeenstemming over de nieuwe maatregel: het aanbod blijft vrijwillig en kan nooit sanctionerend zijn.

Veel bedrijven en werknemers gaan door moeilijke tijden. Het systeem van tijdelijke werkloosheid is een goede buffer gebleken tegen de economische en sociale ravage die anders gedreigd had. Maar desondanks verkeren tijdelijk werklozen in een onzekere situatie. Ze beslissen zelf niet over het begin en einde van hun werkloosheid, terwijl hun perspectief varieert van bedrijf tot bedrijf en sector tot sector. Ze hebben recht op ondersteuning.

Alle tijdelijk werklozen krijgen de kans om in te tekenen op een open opleidingsaanbod via VDAB. Wie intensief tijdelijk werkloos is (10 dagen per maand, gedurende 3 opeenvolgende maanden) kan nu ook begeleiding vragen. Om sterker te staan in hun loopbaan, maar ook als het toch nog misloopt en ze alsnog hun job verliezen.

Een breed opleidingsaanbod en gepaste ondersteuning voor tijdelijk werklozen is zo een schakel in het brede verhaal om van 2021 het jaar van de opleiding te maken voor alle groepen op de arbeidsmarkt. Een ambitie waar ook wij als vakbonden onze schouders onder zetten.

Lees ook

Zoek op trefwoord

tijdelijke werkloosheid werkloosheid